Амарант (шіріца) – цінний дієтичний продукт. Застосування амаранту і корисні (цілющі) властивості амарантового масла

Амарант – “нев’янучий квітка” шіріца названа ідеальним рослиною 21-го століття

В останні десятиліття різко зросла увага діетілогов і виробників продуктів високої біологічної цінності до натуральних нерафінованою рослинним оліям.

У зв’язку з гострою нестачею в харчуванні

сучасної жителя мегаполісу (саме його організм сьогодні схильний найбільшому впливу всіх негативних факторів сучасного “цивілізованого” світу) практично всіх біологічно цінних і необхідних нашому організму компонентів їжі, гостро постало питання про “ідеальний” продукті нового сторіччя.

Головним “претендентом” на це місце багато вчених голови пророкують “амарант” . Так, нашу незламну “шіріца”.

Трохи з історії амаранту

Історія обробітку амаранту і його використання як продукту харчування та ефективного лікарського засобу налічує не менше 8000 років . “Амарантового” історія однаково дивовижна (унікальна) і трагічна.

Амарант був широко поширений, як продукт харчування і символ поклоніння у інків та ацтеків. Корінне населення Центральної і Південної Америки (індіанці) вважали “нев’янучий” амарант божественної культурою і використовували амарантове масло і насіння амаранту в місцевих обрядах жертвопреношенія.

Іспанські конкістадори-завойовники вирішили, що знищивши невід’ємний атрибут цих жорстоких обрядів – амарант, їм вдасться назавжди покінчити і з нелюдської традицією приносити в жертву богам живих людей.

Вирощування, зберігання та будь-яке використання амаранту та продуктів його переробки було суворо заборонено. Завдяки чому, найцінніше і унікальна рослина, яка сьогодні вчені, які займаються вивченням властивостей амаранту, називають не інакше, як “продуктом 21-го століття”, на довгі століття було забуто на своїй історичній батьківщині.

Іспанці, звичайно ж, привезли це дивовижна рослина в Європу (наприкінці 16-го століття) . але не знаючи до пуття про цінні властивості амаранту, як продукту харчування і лікарського засобу, в Старому Світі амарант довгий час використовувався лише як красивого декоративного рослини.

Цілющі властивості амаранту

Амарант – нова для нашої країни культура, яка приваблює до себе увагу дослідників і практиків багатством і збалансованістю білка, підвищеним вмістом вітамінів . мінеральних солей. Унікальність амаранту в надзвичайно високої поживної цінності і їстівності всіх без винятку його частин: стебел, листя, насіння. Дослідження, проведені в останні десятиліття, виявили масу можливостей застосування амаранту для лікування і профілактики різних захворювань.

Амарант по вмісту протеїнів 13-19% має найбільше збіг зF2еоретично розрахованим ідеальним білком, а по збалансованості амінокислотного складу (замінних і незамінних амінокислот) прирівнюється до білка жіночого молока. Для порівняння, коефіцієнт оцінки до ідеального білку: амарант – 75, коров’яче молоко – 72, соя, 68, ячмінь – 62, пшениця – 60, кукурудзу – 44, арахіс – 32. Причому в 100 г білка амаранту міститься 6,2 г лізину – незамінної амінокислоти, якої немає в такій кількості в інших рослин. При нестачі лізину їжа просто не засвоюється і білок “проходить” організм транзитом.

Семена амаранту багаті комплексом поліненасичених жирних кислот (лінолева, пальмітинова, стеаринова, олеїнова, ліноленова), причому їх зміст складає 77%, при цьому 50% належить лінолевої кислоті, з якої синтезується арахідонової кислота, що є підставою для синтезу простагландинів в організмі.

Так само в складі амаранту присутні і інші не менш важливі для організму людини речовини, такі, як серотонін, пігменти червоного ряду, наприклад, ксантіни, жовчні кислоти, холін, стероїди, вітаміни групи В (рибофлавін – В2, тіамін – В1 ), вітамін Е в рідкісній формі токотріена, токофероли, вітамін Д, пантотенова кислота, а також сквален. Листя амаранту є джерелом каротинів. Вміст каротиноїдів, в тому числі – каротину і зооксантіна, коливається у різних видів від 46 до 90 мг / 100 г сухої ваги.

Максимального змісту каротиноїди досягають в період цвітіння. Деякі види амаранту містять в листі до тина, що дозволяє розглядати листову частину рослини як джерело вітаміну тин і продукт його гідролізу, кверцитин, застосовують як лікувальний засіб при різних геморагічних проявах, гіпертонічної хвороби, при променевих ураженнях, а також як антиоксидант. Листя амаранту також містять до 10% Са і використовується як биогенного кальцію і антацідного кошти.

Унікальний хімічний склад амаранту визначив безмежність його застосування як лікувальний засіб. Стародавні ацтеки використовували амарант для вигодовуванні новонароджених дітей, зерна амаранту воїни брали з собою у важкі походи в якості джерела сили і здоров’я. Будучи справжньою аптекою, амарант використовувався для лікування королівської знаті в стародавній Індії та Китаї.

В даний час амарант з успіхом застосовується в різних країнах при лікуванні запальних процесів сечостатевої системи у жінок та чоловіків, геморої, анемії, авітамінозах, занепаді сил, діабеті, ожирінні, неврозах, різних шкірних захворюваннях і опіках, стоматиті, пародонтиті, виразковій хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, атеросклерозу.

Препарати, що містять олію амаранту, знижують кількість холестерину в крові, захищають організм від наслідків радіоактивного опромінення, сприяють розсмоктуванню злоякісних пухлин, завдяки сквалену – унікальному речовини, що входить до його складу.

Вперше сквален був виявлений в 1906 році. Доктор Мітцумаро Цуджімото з Японії виділив з печінки глибоководної акули екстракт, який пізніше був ідентифікований як сквален (від лат. Squalus – акула). З біохімічної і фізіологічної точок зору сквален – біологічне з’єднання, природний ненасичений вуглеводень.

У 1931 році професор Цюріхського університету (Швейцарія), лауреат Нобелівської премії доктор Клаур довів, що даному з’єднанню не вистачає 12-і атомів водню для досягнення стабільного стану, тому даний ненасичений вуглеводень захоплює ці атоми з будь-якого доступного йому джерела. А оскільки в організмі найбільш поширеним джерелом кисню є вода, то сквален з легкістю вступає з нею в реакцію, вивільняючи кисень і насичуючи ним органи і тканини.

Глибоководним акулам сквален необхідний, щоб вижити в умовах жорстокої гіпоксії (низький вміст кисню) при плаванні на великих глибинах. А людям сквален необхідний як антиканцерогенного, антимікробної та фунгіцидної кошти, так як давно доведено, що саме дефіцит кисню і окисні ушкодження клітин є головними причинами старіння організму, а також виникнення і розвитку пухлин.

Поступаючи в організм людини, сквален омолоджує клітини, а також стримує зріст і поширення злоякісних утворень. Крім цього, сквален здатний підвищувати сили імунної системи організму у кілька разів, забезпечуючи тим самим його стійкість до різних захворювань.

До недавніх пір сквален добували виключно з печінки глибоководної акули, що робило його одним з найбільш високодефіцитного і дорогих продуктів. Але проблема була не лише в його дорожнечі, а ще й у тому, що в печінці акули сквалена не так вже й багато – всього 1-1,5%.

Унікальні протипухлинні властивості сквалена і настільки великі складність його отримання змусили вчених активізувати пошуки по виявленню альтернативних джерел цієї речовини. Сучасні дослідження виявили присутність сквалена в малих дозах в оливковій олії, в олії із зародків пшениці, в рисових висівках, в дріжджах.

Але в процесі тих же досліджень з’ясувалося, що найбільш високий вміст сквалену в олії з зерен амаранту. Виявилося, що амарантове масло містить 8-10% сквалену! Це більше в кілька разів, ніж в печінці глибоководної акули!.

У ході біохімічних досліджень сквалена було виявлено безліч інших його цікавих властивостей. Так, виявилося, що сквален є похідним вітаміну А і при синтезі холестерину перетворюється на його біохімічний аналог 7-дегидрохолестерин, який при сонячному світлі стає вітаміном Д, забезпечуючи тим самим радіопротекторні властивості. Крім цього, вітамін А значно краще всмоктується, коли він розчинений в сквалеоном.

Потім сквален виявився в сальних залозах людини і викликав цілу революцію в косметології. Адже будучи природним компонентом людської шкіри (до 12-14%), він здатний легко всмоктуватися і проникати всередину організму, прискорюючи при цьому проникнення розчинених в косметичному засобі речовин.

Крім цього виявилося, що сквален в складі амарантового масла, має унікальні ранозагоювальні властивості, легко справляється з більшістю шкірних захворювань, включаючи екземи, псоріазу, трофічні виразки та опіки.

Якщо змастити амарантового маслом ділянку шкіри, під яким знаходиться пухлина, дозу опромінення можна помітно збільшити без ризику отримати радіаційний опік. Вживання амарантового масла до і після радіаційної терапії помітно прискорює відновлення організму пацієнтів, так як потрапляючи всередину організму, сквален активізує ще й регенеративні процеси тканин внутрішніх органів.

Підсумовуючи вітчизняний і зарубіжний досвід застосування амарантового масла, можна з упевненістю сказати, що це потужний засіб для оздоровлення, лікування та профілактики. Воно впливає на весь організм, відновлюючи його захисні сили і нормалізуючи обмін речовин, що призводить до довготривалих позитивних результатів.

Статті та інтернет-ресурси, присвячені амаранту і його унікальним властивостям:

Купити високачественноє нерафінована харчове амарантове масло для кулінарного використання (заправка салатів, вінегретів, других і третіх страв, випічки і т. д.) можна тут: http://diamart. info/catalog/furniture/vegetable_oils/amaranth_oil_mixture_dial_export_250_ml/?sphrase_id=1337

Купити насіння амаранту (темні) можна в інтернет-магазині дієтичного харчування “Діамарт”

Знаходять:

  • амарант застосування
  • амарант лікарські властивості
  • насіння амаранту відгуки вчених
  • хімічний склад листя амаранту
  • шкода амарантової олії