Консерванти і косметика & # 8211; є рішення

Консерванти і косметика & # 8211; є рішення

Більшість покупців косметики негативно ставляться до консервантам, при цьому до 99% продаваної косметичної продукції містить консервуючі інгредієнти. Що являють собою консерванти і чи можна без них обійтися?

Консерванти & # 8211; це речовини, які забезпечують схоронність косметики або продуктів харчування. Щоб зазирнути глибше в косметичну кухню, необхідно уявити, як відбувається псування крему або вашого улюбленого тоніка.

У навколишньому повітрі постійно циркулюють непомітні оку пилинки, які населені тисячами бактерій, а також несуть спори мікроскопічних грибків. Щоразу, коли ми відкриваємо флакон з косметикою, пилинки осідають на поверхні кошти, і бактерії отримують відмінну живильне середовище. Переробляючи компоненти крему або іншого косметичного продукту, бактерії інтенсивно розмножуються, надаючи засобу дивний відтінок або запах. Підвищена вологість і температура тільки посилюють неприємний процес. Уже через кілька днів (а в деяких випадках навіть годин) корисних компонентів в кремі просто не залишиться, він буде насичений продуктами життєдіяльності мікроорганізмів, і застосовувати його виявиться безглуздим або навіть шкідливим заняттям.

Щоб забезпечити схоронність продукції, що випускається, виробники активно використовують консерванти: хімічні речовини, які мають антибактеріальну і антигрибкові ефектом. Важливо відзначити, що світ мікроорганізмів дуже багатий, бактерії налічують тисячі дуже незвичайних різновидів. Почати, хоча б з того, що існують бактерії, яким необхідний кисень і ті, які без нього обходяться. Деяким бактеріям для успішного розвитку необхідний певний водневий показник (рН), або наявність певної речовини, яке і складає основу повсякденної & # 8220; дієти & # 8221 ;. Слід зазначити, що науці відомі консервуючі речовини, які мають виборчої активністю, тобто діють строго проти певних мікроорганізмів. Таку вибірковість називають спектром дії консерванта . Передбачити, в якій атмосфері буде розкритий черговий крем, практично неможливо, тому в косметиці використовують консерванти широкого спектра дії & # 8211; тобто ефективні проти великої групи бактерій або грибків.

Консерванти: напасти чи порятунок? Сучасної косметології відомо кілька десятків консервантів, які розрізняються спектром дії, ефективністю, вимогам до фізико-хімічних умов (наприклад, деякі консерванти прийнятні лише у водних засобах). В рецептурах косметичних продуктів можна зустріти такі консерванти, як: кватерніум, сорбінова кислота, феноксіетанол, хлоргексидин, хлорксіленол. Але найбільш часто і широко в косметиці використовують похідні сечовини, ізотіазолінона, а також парабени.

Похідні сечовини мають гарну антимікробну активність, а також пом’якшують шкіру. Сама сечовина & # 8211; речовина ендогенного походження, тобто вона синтезується в організмі людини і багатьох хребетних тварин. Сечовина активно бере участь в біохімічних шляхах і процесах виділення. Однак в косметиці активно використовують похідні сечовини & # 8211; діазолідініл – і імідазолідінілмочевіна. Кілька років тому було показано, що в йнування ці речовини служать джерелом формальдегіду (він порушує функції нервової системи, вважається токсичним компонентом), тому Green Mama відмовилася від похідних сечовини.

Похідні ізотіазолінона ( метілхлорізотіазолінон (катон CG), метілізотіазолінон ) володіють дуже широким спектром дії: вони запобігають розмноженню бактерій, грибків і цвілі. Похідні ізотіазолінона використовують у виробництві косметики з 70-х років минулого сторіччя, але до цих пір ці консерванти залишаються найефективнішими. Наукові дослідження виявили деякі побічні ефекти цих речовин: метілхлорізотіазолінон при тривалому присутності на шкірі викликає роздратування, крім того, активно проникає в глибокі шари, де може накопичуватися. На основі цих фактів використання похідних ізотіазолінона допустимо лише в малих концентраціях, переважно в продуктах, які не залишаються довго на шкірі (шампуні, гелі для вмивання). Якщо консервант використаний в кремі, то відсоток уведення повинен бути ще більш зменшений. Слід зазначити, що в малих концентраціях похідні ізотіазолінона визнані безпечними консервантами не тільки в Європі та США, але і в Японії, яка відома найсуворішим законодавством в області здоров’я споживачів косметики.

Парабени – наріжний камінь сучасної косметології. Навколо цих речовин циркулює багато домислів, не підкріплених науковими фактами. Взагалі, парабени & # 8211; це група консервантів, ефективних щодо грибків і цвілі. Цікаво, парабеноподобние з’єднання можна зустріти, наприклад, в брусниці, що дозволяє цим ягодам зберігати свіжість довгий час. Без парабенів не обходиться жоден косметичний засіб. Парабени використовують навіть в продуктах харчування. Однак кілька років тому у Великобританії були проведені наукові дослідження, які поставили під сумнів безпеку парабенів, зв’язавши їх з можливою канцерогенною активністю. Ці дослідження привернув увагу не тільки громадськості, а й органів, контролюючих оборот косметичної продукції. Незважаючи на довгі дискусії, канцерогенна активність парабенів досі не підтверджена, і відповідно до законодавства багатьох країн (у тому числі США), парабени визнані безпечними консервантами, як для косметичної, так і для харчової промисловості.

Рослинні консерванти і косметика без парабенів . Хотіли б ви користуватися натуральною косметикою без консервантів? Таке можливо в домашніх умовах. Корисну огіркову маску можна приготувати за кілька хвилин, правда, невикористані залишки доведеться відразу викинути, до наступного сеансу вони точно зіпсуються. А ось маску з парафіну можна зберігати дуже довго, правда, натуральної її не назвеш. Ще кілька років тому косметологи були впевнені, що косметика & # 8220; Без консервантів & # 8221; & # 8211; антипод косметики натуральної. Проте технології не стоять на місці, і зараз на ринку представлена серія засобів & # 8220; Формула Провансу & # 8221; (Green Mama), яка пропонує максимально натуральний склад при повній відсутності штучних консервантів. За рахунок чого це стало можливим?

Дивно, але рослини & # 8211; щедре джерело антибактеріальних і антигрибкових речовин. Наприклад, екстракти ромашки, шавлії, календули, обліпихи багаті речовинами, які використовують у фармакології для надання протизапальної дії. Такі речовини і екстракти зберігають всі цінні властивості косметики, захищають її від передчасного псування. Інший приклад – есенціальні масла ( масло чайного дерева, евкаліпта ). Вони з давніх часів відомі виключної антибактеріальної і навіть противірусної силою! Крім впливів на наші емоції, підтримки краси шкіри, есенціальні масла служать натуральними консервантами, які захищають крем від патогенних мікроорганізмів.

Навіть комплекс екстрактів і масел з антибактеріальною дією ще не гарантує схоронність косметики. Справа в тому, що рослинні (природні) консерванти володіють не таким широким спектром дії, як штучні. Тому важливо ввести в рецептуру кілька екстрактів або масел в певній пропорції, підібравши одну, найефективнішу композицію. Саме пошук такої формули займає роки лабораторних досліджень, а косметику & # 8220; без консервантів & # 8221; & # 8211; дивом косметології.

Про що розповість термін придатності. Існує думка, що термін придатності & # 8211; хороший індикатор натуральності косметичного продукту. Наприклад, якщо термін придатності крему становить 3 або більше років, то продукт навряд чи містить натуральні компоненти (можливо, в дуже малій концентрації), і майже напевно напханий консервантами. Коли ми говоримо про косметику без консервантів, в якій натуральні речовини становлять від 75 до 99%, то покупці очікують дуже короткий термін придатності, і цифра в 1,5 року (для продуктів & # 8220; Формула Провансу & # 8221; від Green Mama) викликає здивування. Справа в тому, що термін придатності, зазначений на тюбиках і флаконах & # 8211; це термін, протягом якого косметика може бути запропонована до продажу. На полицях магазинів косметика представлена в своєму первозданному вигляді (в оригінальній упаковці), тому середу всередині флаконів стерильна. Після того, як ви перший раз використовували засіб, термін придатності помітно скорочується, і може скласти не більше кількох місяців. Щоб засіб довше зберегло корисні властивості, необхідно дотримуватися температурного режиму (від 0 до 30С), а також не залишати флакон під впливом прямих сонячних променів або підвищеної вологості. Важливо не відкручувати дозатор, а також уникати контакту пальців з вмістом флакона.

Знаходять:

  • консерванти в косметиці
  • консерванти к косм
  • косметичні рослинні консерванти для крему
  • Принцип «без мікробів та без консервантів» у технології ліків для дітей
  • Що таке консерванти і де їх використовують
  • Що таке метилхлорізотіазолінон
No Video