Закон духовного життя. Православний шлях до спасіння і східні і окультні містичні вчення & ndash; ієрей Володимир Єлісєєв

Православний шлях до спасіння

і східні і окультні містичні вчення

ієрей Володимир Єлісєєв

Підводячи підсумок всьому, що було сказано раніше, природно спробувати у короткій, стислій формі представити ті обставини, які явно і різко відрізняють

православний шлях порятунку від усіх інших неправославних (як християнських, так і нехристиянських) віровчень. Вони повинні бути очевидним і безпосереднім показником істинності чи хибності обраного шляху, як дорожній знак, на який ми хаючись по дорозі, незалежно від того, очікували ми його чи ні.

Менш за все ми повинні спиратися на свої теоретичні побудови і висновки з них, бо одні й ті ж видимі нами феномени ми можемо пояснювати і розуміти прямо протилежним чином, в залежності від кількості та якості доступної нам інформації. Колись люди, виходячи лише з безпосереднього свого сприйняття речей, робили висновок, що Земля пласка, і що Сонце обертається навколо Землі. Нині ми, що володіють великим обсягом інформації, стверджуємо прямо протилежне & ndash; Земля обертається навколо Сонця, хоча картина нашого сприйняття не змінилася. Це означає, що висновки нашого міркування ніколи не будуть точними, бо нам ніколи не буде доступна вся інформація про всім існуючому. І якщо зміна обсягу інформації здатне змінювати уявлення про речі на прямо протилежні, то де гарантії, що в майбутньому не з’являться якісь факти, які змінюють наші погляди на 180 °? Раз таке трапляється по відношенню до видимих??речей, то що ж говорити про речі духовні, невидимих? Що ж говорити про Господа, безмежність якого принципово незбагненна для розуму людського? Міркування, аналіз і збирання фактів, логіка та інші атрибути науковості, святощі окультизмом і використовувані нео-східній містикою, приречені на провал в зусиллі пізнання Господа і законів невидимого, духовного світу. Здоровий глузд і науковий підхід можуть бути лише другорядним методом на шляху порятунку, але не компасом або покажчиком.

Все наше життя свідчить, що ми живемо не знанням (воно є лише опис минулого), але вірою & ndash; вірою в те, що завтра буде. Таким само, як сьогодні, що закони вчорашнього дня будуть і законами завтрашнього. Однак цей висновок, зроблений на основі наших спостережень повторюваності помічених нами закономірностей у минулому, не достовірний навіть статистично, бо час наших спостережень неспівмірно мало в порівнянні з часом існування всесвіту. Та й хто знає, крім Господа, як давно ця всесвіт існує? Сім чи тисяч років людських, або сім тисяч років небесних?

Отже, нам залишається тільки вірувати! Але кому я буду вірити більш & ndash; То Тому, Хто заради порятунку всіх людей віддав своє життя і пролив свою кров, розіп’яли на хресті, або ж тим, хто тікав від життя в холодні Гімалаї, рятуючи виключно свою душу в & quot; блаженстві & quot; нірванічний самознищення і байдужості, рекомендуючи та іншим ця отрута стирання своєї особистості і розчинення в небутті? Розіп’яли Чи за нас Будда, Крішна, Лао-цзи, або сучасні & quot; вчителя життя & quot; вроде Раджниша, Махаріші та інших & quot; просвітлених & quot ;? Ні & ndash; все благополучно збирають великі багатства і зовсім не бігають слави людський, як це робили всі православні подвижники.

Все новоявлені & quot; рятівники людства & quot; обіцяють нам неминуче порятунок & ndash; якщо і не в цьому житті, то через мільйони років. Кожна душа, згідно індуської теорії перевтілення, одностайно взятої на озброєння всіма сучасними окультними і містичними системами, неминуче звільниться від оков страждання і смерті і ввійде в стан безособового блаженства. Так що можна і не поспішати.

Християни-протестанти, зі свого боку, запевняють нас, що ми вже автоматично врятовані жертвою Христа, якщо хрестилися і увірували в нього. І лише православ’я продовжує закликати нас до праці покаяння і очищення душі, не обіцяючи нам легких шляхів, але попереджаючи про страшну небезпеку вічної загибелі і пекельних мук.

Хто благоразумнее & ndash; чи та людина, хто, відправляючись в дальню і невідому країну, не бажає і слухати всіх тривожних і лякаючих звісток про неї, або той, хто заздалегідь готує себе до самого найгіршого & ndash; страшній спеці, смертельного холоду і нападу лютих звірів і розбійників? Напевно другий. Але саме до гіршого нас готує православ’я, коли вселяє нам позбутися від безпечності, усвідомити трагічність нашого становища і зробити все можливе, щоб полегшити нашу зустріч з невидимим світом, яка для кожного з нас неминуча, бо всі ми смертні. Цю земне життя слід витратити на підготовку до зустрічі з вічністю, а не прискорювати її свавіллям і бездумним втручанням своїми містичними вправами в долі Божий. Але, видно, настали ті часи, про які апостол Павло писав, що при них & quot; здорової науки не будуть, але за своїми примхами будуть обирати собі вчителів, які лестили б слуху, і від правди відвернуть слух і звернуться до байок & quot; (2 Тим. 4, 3-4).

Отже, повіримо тим, хто сповіщає нам про найгірший, тим, хто кров’ю своєю і життям свідчить істинність вибору.

Що ж є показником рятівничості обраного нами шляху? Який той знак істинного присутності покровительства Божого в наших зусиллях врятуватися. Його перший дар? Про це сповіщає нам непорушний закон духовного подвижництва, сформульований святителем Ігнатієм Брянчаніновим:

& quot ;. рясне свідомість і відчуття своєї гріховності, даруемое Божественної благодаттю, передує всім іншим благодатним дарам. Воно підготовляє душу до прийняття цих дарів. Душа нездатна прийняти їх, якщо попередньо не прийде в стан блаженної злиднів духу [1]. & Quot; Коли розум побачить прогріхи свої кількістю подібні піску морському, то це служить ознакою початку освіти душі, ознакою її здравия & quot; (Святий Петро Дамаскін). Прийшовши в цей стан, святитель Тихон Воронезький сказав: & quot; Пізнаємо гріхи наші: се бо є початок покаяння. Покаємося, визнаємо себе негідними нічого. Чим негідним визнають себе вони (угодники Божий), тим Бог, яко та милосердний, більш їх удостоює. Що наше власне? Неміч, розтління, тьма, злість, гріхи. & Quot; (5, 1.2, с.334-335).

1. В іншому місці св. Ігнатій пояснює: & quot; Зло, яке вразило нас. не приватне, але в усьому тілі, обійняло душу, опанувало усіма силами її. Не залишилося в єстві нашому ніякої частинки, неушкодженою, незараженной гріхом: ніяка дія наше не може обійтися без домішки зла. Всі надбання і гідність наше в Искупителе. & Quot; оправдая людина токмо вірою Ісус Христовою & quot; (Гал. 2, 16). Щоб засвоїтися Викупителю живою вірою, потрібно всеціле відкидання душі своєї, тобто не тільки гріховності, а й праведності занепалого єства. Прагнення до утримання за собою опоганеної гріхом правди занепалого єства є діяльне відкидання Визволителя & quot; (5, т.2, с.333). :: Назад ::

Знаходять:

  • шлях від гріховності до духовного життя